Zacher Gábor: sokan használnak tudatmódosító szereket hétvégeken

Elsősorban nem a drogfüggők száma a probléma, hanem az, hogy egy átlagos hétvégén 350 ezren használnak valamilyen tudatmódosító szert – mondta a Magyar Nemzetnek Dr. Zacher Gábor, aki januártól a Honvédkórház sürgősségi osztályát vezeti. Zacher Gábor: sokan használnak tudatmódosító szereket A toxikológus főorvos a lapban szombaton megjelent interjújában arról is beszélt, hogy Magyarországon körülbelül 800 ezer alkoholfüggőről tudunk, a kábítószerfüggők száma pedig valamivel több mint húszezer. A gyógyszer, vagyis az altató- és nyugtatófüggők száma 60 ezer körül mozog – tette hozzá.

Zacher Gábor úgy vélte, a mai felgyorsult világban a könnyű örömszerzés a jellemző, és erre használják a tudatmódosító szereket.

A kábítószerfogyasztással kapcsolatban hangsúlyozta: a 18 év alatti korosztályra a 45 százalékos kipróbálási arány jellemző. Elsőként ezt kellene csökkenteni. Hozzátette: hatalmas előrelépés lenne, ha 2020-ra ez az arány 30 százalékra mérséklődne.

Az ellátóhálózatok rendőrségi lefülelésének fontossága mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti drogstratégia a vásárlói oldalt célozza meg. “Ha ugyanis a hétvégi droghasználó nem akarja megvenni az anyagot, az ellátó nem tudja eladni, s vége a bulinak” – fogalmazott.

Zacher Gábor szerint alapvetően az értékrend változásától kell a csodát várni. Kifejtette: el kell érni, hogy a fiatalok körében ne legyen divat kábítószert használni, s merjenek a gyerekek nemet mondani. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem megy egyik napról a másikra.

egeszsegkalauz.hu

Szólj hozzá!