Megdöbbentő új tényeket közöltek a dohányzás hatásairól

Az emberi test szinte minden szervét károsítja a dohányzás – derült ki az amerikai tiszti főorvos pénteken közzétett jelentéséből.

Ötven évvel az után, hogy az amerikai tiszti főorvos jelentése kimondta, a dohányzás káros az egészségre, a pénteken nyilvánosságra hozott friss beszámoló szerint fél évszázad alatt több mint 20 millió amerikai halálát okozta a káros szenvedély. Amennyiben a tendencia folytatódik, 5,6 millió gyerek halhat meg a cigarettázás által előidézett betegségek miatt – állapította meg a dokumentum.

A dohányfüst, mindenekelőtt az anya dohányzása miatt mintegy 100 ezer kisbaba esett áldozatául a hirtelen csecsemőhalálnak és a koraszülés okozta szövődményeknek. Noha a dohányosok aránya az 1965-ös 43 százalékról a jelenlegi 18 százalékra csökkent, naponta mégis több mint 3200 18 év alatti fiatal gyújt rá élete első cigarettájára – olvasható a jelentésben.

A dohányzás egészségügyi következményei – 50 év haladás címet viselő jelentés a tudományos bizonyítékok egyre növekvő számát sorolja fel arról, hogy milyen betegségeket okoz a cigarettázás, hiszen az 1964. január 11-én nyilvánosságra hozott elemzés csak a tüdőrákot írta a számlájára.

Az új jelentés a rák 13 fajtáját – köztük a máj-, a vastag- és végbéldaganatot – hozza összefüggésbe a dohányzással, és ártalmas következményei közé sorolja a cukorbetegséget, a reumás ízületi gyulladást, az immunkárosodást és a csecsemők szájpad- és ajakhasadékának kialakulását is.

“Az időskori makuladegeneráció – a vakság gyakori oka –, a cukorbetegség, a májrák, a tbc, a merevedési problémák, a méhen kívüli terhesség” – tette hozzá Boris Lushniak amerikai tiszti főorvos.

A passzív dohányzásról döbbenetes statisztikát közöl a dokumentum, mintegy 2,5 millió tüdőrákos, illetve szív- és érrendszeri halálozás írható a számlájára, ezenkívül 20-30 százalékkal növeli a szélütés kockázatát. A dohányzás okozta betegségek közvetlen egészségügyi költségei évente 130 milliárd dollárra (29 ezer milliárd forint) rúgnak – áll a jelentésben.

A dohányzás visszaszorítására irányuló erőfeszítések mintegy 8 millió amerikai életet mentettek meg fél évszázad alatt, ám rengeteg tennivaló maradt, hiszen a dohányzás továbbra is első a megelőzhető halálokok között – összegezte Tom Frieden, az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) igazgatója.

MTI – HVG.HU

Szólj hozzá!